Lussebullar!
Tänkte dela med mig av mitt recept på lussebullar/lussekatter
Ingredienser:
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll ner mjölken, stick ner fingret och kolla så att degvätskan håller fingertemperatur. Häll sedan ner degvätskan i bunken och rör ut jästen. Häll sedan ner saffranet och rör om, tillsätt socker och salt och kesella och blanda ut. Tillsätt sedan mjölet tills degen har blivit fast men inte torr!
Låt degen jäsa övertäck i ca 30 minuter. Baka sedan ut lussekatterna och lägg på plåt. Täck över och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pengsla sedan med uppvispat ägg och lägg på russin (om man så önskar) grädda sedan i ugnen på 225 grader i ca 8 minute reller tills lussekatterna har blivit gyllen bruna.
Ingredienser:
- 50 gram jäst för söta degar
- 150 gram smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 2 förpackningar saffran
- 1 burk kesella
- 1,5 dl socker
- ½ tsk salt
- ca 17 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll ner mjölken, stick ner fingret och kolla så att degvätskan håller fingertemperatur. Häll sedan ner degvätskan i bunken och rör ut jästen. Häll sedan ner saffranet och rör om, tillsätt socker och salt och kesella och blanda ut. Tillsätt sedan mjölet tills degen har blivit fast men inte torr!
Låt degen jäsa övertäck i ca 30 minuter. Baka sedan ut lussekatterna och lägg på plåt. Täck över och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pengsla sedan med uppvispat ägg och lägg på russin (om man så önskar) grädda sedan i ugnen på 225 grader i ca 8 minute reller tills lussekatterna har blivit gyllen bruna.
Kommentarer
Trackback